Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 19:26 - Меркел иска ново НАТО без САЩ и призова за дружба с Русия.
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 4593 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 20.05.2018 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


Първа жертва на бъдещата война на САЩ с Иран стана прословутата „трансатлантическа солидарност”. Ангела Меркел изведнъж обяви: „Отминаха времената, когато САЩ просто ни защитаваха” и предложи на ЕС да вземе съдбата си в „свои ръце”. А същевременно призова и за дружба с Русия. Значи ли това, че ще се ускори сформирането на евроармия? Може ли днешното поколение политици от типа на Меркел да скъса пъпната връв с НАТО? 
Канцлерът на Германия Ангела Меркел миналия петък продължи серията резки нападки по адрес на САЩ. В град Мюнстер на католическа конференция тя осъди президента Доналд Тръмп за решението му да развали споразумението по иранската ядрена програма. 
„Това подкопава доверието към международния ред”, оплака се канцлерът и добави: „Аз смятам, че е неправилно едностранно да се разваля споразумение, което е било съгласувано, което единодушно е утвърдено от Съвета за сигурност на ООН”. 
Вярно, Меркел веднага добави, че сътрудничеството на Европа и САЩ си остава важно. „Това не е основание да се поставя под въпрос трансатлантическото сътрудничество”, предупреди шефът на кабинета. 
Миналия четвъртък Меркел направи много по-смело признание като заяви, че европейските страни изобщо не могат да се надяват на Вашингтон в сферата на отбраната. 
„Минаха времената, когато САЩ просто ни защитаваха. Затова 
Европа трябва да поеме съдбата си в собствени ръце 
и това е нашата задача за в бъдеще”, цитира Меркел „Интерфакс”. Канцлерът заяви това в Аахен на церемония за връчване на премията „Карл Велики” на президента на Франция Еманюел Макрон. 
Същевременно в съседна Франция растат антиамериканските настроения. Министърът на финансите Бруно ле Мер в ефира на радио Europe-1 заяви, че Европа не трябва да се държи като васал на САЩ. „Искаме ли да сме васали, които се подчиняват на решения взети от САЩ, като се държим за гащите им?”, пита риторично министърът. 
Както знаем, САЩ винаги са гарантирали военната сигурност на Западна Европа още от края на 40-те години, от основаването на НАТО. Но малцина знаят, че през 1948 г. страните, които сега са ядрото на Евросъюза, са сключили Западноевропейски съюз WEU. Това е военен съюз на страни, които са заобикаляли СССР, в който обаче още не са влизали САЩ. Десетилетия WEU съществува паралелно със САЩ, но чисто номинално. През 2011 г. той тихомълком е разпуснат. 
След разформироването на Варшавския договор и разпада на СССР цяла Западна Европа прави мащабно съкращаване на военните бюджети. На практика Евросъюзът изцяло прехвърля на САЩ грижата за своята си безопасност. 
„Когато СССР ликвидира въоръженията си, другите страни реагираха ясно на това – опасност вече не съществува. И те също започнаха да намаляват арсеналите си. Европа не е еднообразна. Германия е едно, Франция – друго. А Англия – трето. Всеки си има свои особености. Не говоря за страните от бившия Варшавски договор, те днес имат едно мнение, утре друго. Но Европа наистина започна да се разоръжава”, твърди главният редактор на военно-историческото списание Baltfort Юрий Мелконов (Латвия). 
Защо сега лидерите на Евросъюза не се чувстват в безопасност? Мелконов е сигурен, че проблемът тук не е в Русия, а в САЩ: „Намаляха доходите на американските корпорации, които произвеждат оръжие – няма поръчки. А за появата на нови поръчки излиза, че трябва много малко: трябва да се сформира образ на врага и да си сплашат народите. Тогава те отново ще се въоръжават и ще поръчват. Това е сериозна задача, да се сплашат всички, но въпреки това американците се справиха с нея”. 
Експертите сериозно обсъждат ситуация, при която 
САЩ ще изчезнат от нашия континент като военна сила 
и Евросъюзът ще трябва сам да се грижи за отбраната си. 
„Меркел превантивно казва, че е време европейците да се замислят за бъдещето си, за съдбата си и за това, че Америка вече не е същата. Всичко е много по-сложно. Америка на практика влезе в търговска война с Европа. Сега ще се въвеждат санкции срещу европейски фирми, ако те продължат да работят с Иран и Русия. Възниква много сериозен конфликт вътре в трансатлантическите отношения”, поясни за ВЗГЛЯД научният директор на Германско-руския форум Александър Рар. 
„Някои лидери от ЕС призовават Меркел да започне да изгражда европейска армия, това не струва пет пари. Вътре в ЕС има достатъчно страни, които не искат лидерството на Германия и Франция и които като лидер виждат само САЩ. Това са прибалтийците, поляците, словаците. Тези страни, благодарение на Америка, влязоха в ЕС чрез НАТО. Те не подкрепят Меркел. Германци и французи може да се решат на това, но няма да имат голяма подкрепа. Може да ги подкрепят Италия и Холандия, но не и други”, продължава германският политолог. „Поколението на такива политици като Меркел е неспособно само да създаде подобни европейски структури. А ако дойдат на власт други лидери? Може би”, предполага Рар. Тогава те ще вземат съдбата на Европа в свои ръце, ще създадат своя армия и НАТО повече няма да им трябва”. 
Експертите също така напомнят, че засега армиите на страните от Западна Европа се отличават доста една от друга по нивото си на подготовка. 
„В Германия виждаме голям спад на боеспособността на армията, намаляване на числеността на ВВС. Останали са им около 200 самолета, от тях готовност за полети имат около 20. Това е странно за Германия и то не се харесва на немските генерали. Във Франция се отбелязват различни тенденции: там ту увеличават сухопътните сили, ту хвърлят всички сили за развитието на танковете или за нещо друго, тоест, Франция има многовекторно развитие”, пояснява Мелконов. 
„Италианската армия изглежда добре: в подразделенията има дисциплина, на вид всичко необходимо за армията го има, особено добре стоят корпусът на морските пехотинци и корабите. Италианците умеят да се грижат за армията си, но аз все пак не бих се залъгвал много относно тях”, казва той. 
„Англичаните значително съкратиха силите си, те са много прагматични и никога няма напразно да похарчат пари. И техните врагове изчезват. Те прекрасно знаят, че жупелът от „руска заплаха” не значи нищо. Флотът им е намалял много. Те построиха два огромни самолетоносача, които изядоха целият им бюджет за флот. Като цяло, флотът на Британия е добър, но той много намаля”, подчертава Мелконов. 
Напомняме, че в последно време Тръмп неведнъж публично упреква Германия, че дължи на Америка „гигантски суми” за осигуряването на нейната защита. Както писа вестник ВЗГЛЯД, след поредната среща с Тръмп Меркел в края на април обеща все пак да увеличи вноската в бюджета на НАТО до исканите два процента от БВП. 
Между другото, миналия четвъртък Меркел спомена нещо важно. По думите й 
Европа трябва да поддържа приятелски отношения не само със САЩ и Британия, но и с Русия. 
Изглежда, канцлерът започва да осъзнава, че Евросъюзът ще осигури безопасността си, само ако се споразумее с Русия за нови правила на играта и по този начин ще направи мирна източната си граница. 
Меркел разбира, че навсякъде се разгарят пожари. За такава страна като Германия е много опасно да се кара със САЩ, а от друга страна – да продължава враждата с Русия. Светът се променя, а Европа не влияе върху нищо. Меркел трябва да добие тежест и тя сондира почвата относно това, доколко сега може да се сближи с Русия”, заключва Рар. 
Превод: Тихомир Тодоров



Тагове:   зло,   са,   истинското,   краварите,


Гласувай:
12



1. kvg55 - kuschel,
20.05.2018 19:34
Абе те евролидерите ще се осъзнаят, ама по трудния начин.
цитирай
2. kuschel - Ако не търгуват с Русия и арабските ...
20.05.2018 19:41
Ако не търгуват с Русия и арабските държава просто загиват, защото Китай им измъква пазарите под носа. Германия има 211 нови проекта с Русия за 80 милиарда €. Американците са безскрупулни егоисти и си гледат интереса, а той е да има напрежение и войни, защото промишлеността им е такава.
цитирай
3. kuschel - Оня ден писах, че реално германс...
20.05.2018 19:48
Оня ден писах , че реално германската армия е за скраб. Ето и потвърждението.

В Германия виждаме голям спад на боеспособността на армията, намаляване на числеността на ВВС. Останали са им около 200 самолета, от тях готовност за полети имат около 20. Това е странно за Германия и то не се харесва на немските генерали.
цитирай
4. merlin68 - Най-голямата опасност за военната ...
20.05.2018 20:25
Най-голямата опасност за военната сигурност на Европа, това са американските военни бази и особено ядреното американско оръжие. Това го знаят отлично както Меркел, така и другите европейски лидери, не искат да го осмислят само балтийските държавички, Полша и Румъния. Поляците, традиционно се опитват да се правят на велики, и дори се правят, че не разбират, че с чужда армия и оръжие, велик не се става. Това го видяха през ВСВ, днес обаче отново са го забравили.
цитирай
5. pando - PRIVET
21.05.2018 09:10
CAMARADE!
цитирай
6. danailvdimitrov - Германия разбра че само плаща за американски бази
21.05.2018 13:55
А вместо това нейните въоръжени сили и военна индустрия отслабват.

Така се превръщат в беззъба бабичка с висока пенсия която изхвърля милярди през балкона на разни телефонни измамници.
цитирай
7. pando - Не може да бъде
21.05.2018 15:05
А нашите ибрикчии какво ще правят? Пишкова,Апостолоф....и прочее соросоидна плява?
Предлагам ти да купим златна тапа на Апостолоф,за да не пърди по блога. Или може би от платина....Какво мислиш?
цитирай
8. kuschel - Чеп за каца с канелка.
21.05.2018 16:09
Чеп за каца с канелка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2377385
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031