Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2018 10:53 - КАБИР: ОКЕАНЪТ ОТ ЛЮБОВ
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2742 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В един от последните си ченълинги Учителят Д.К. ми сподели, че е черпил знания предимно от Ведите, но любим Учител, от който се е учил и от който се възхищава и до днес, е Кабир.
Много е жалко, че за Кабир днес не се говори и пише така както заслужава, но за мен да препрочета неговите "Божествени поеми" беше истинско откритие. Но "Океанът от любов" ме очарова.Толкова знания в една книга, наистина ме изпълни с възторг. Днес рафтовете в книжарниците пращят от какви ли не езотерични, окултни, мистични, лечителски, напътстващи...книги и като че ли хората се преситиха и съвсем се объркаха. Джуал К. ми сподели, че по негово време, когато вниманието му е било привлечено от "магията" на Кабир, му е било изключително трудно да се добере до негови текстове и са изминали много години докато това се случи. "Тогава нямаше книжарници или свободен достъп до книгохранилища и беше трудно за духовно прохождащите и търсещите знания . Начинът беше един - човек да се свърже с някой много известен истински мъдрец и Учител и едва когато спечели доверието му, да измоли за кратко търсения ръкопис, който да препише за 1-2 нощи. Мисля, че все още поезията на Кабир е ненадмината, а знанията му - нямат равни. Всички други автори са просто повторения и компилации.Имах шанс да срещна през последните си земни инкарнации най-добрите възможни учители, но на Кабир дължа моето първоначално духовно израстване и реализация" ...
Споделям няколко цитата от "Океанът от любов", които разказват за Кабир или съпровождат основния текст, тъй като Кабир е пишел на рядко срещано индийско наречие и на висок езотеричен език, така че неговите преводи обезателно са били съпровождани от много коментари и тълкувания.
"Откакто Всемогъщият Бог е започнал да идва в този свят във формата на Светци1, винаги е ставало така, че докато Светецът е жив много малко хора се интересували от неговия живот: къде е бил роден, как е живял, какви качества е имал и защо е дошъл в този свят. Хората не се интересуват от тези неща, докато Светецът е жив. Но когато Светците напуснат този свят, тяхната невероятна сила и техните учения, които променят живота на много хора, повлияват на хората от света и само тогава - когато Светецът си е отишъл -хората от света започват да мислят за Светците и да ги следват. Ето защо историите на Светците са разказвани според разбирането на хората. Много е трудно да се намери повече за махатмите2 от миналото - за тяхното раждане, за мястото на раждане, за родителите им, за ранния период от живота им и т.н. Всичко, което е написано от хората за Великите Учители, е било написано много години след отминаването им от този свят. Затова съществуват раз-лични версии за живота на Кабир. Според повечето източници, Кабир Сахиб е бил роден през 1398 година в Бенарес и е починал през 1518 година, като живял 120 години..." (Светец - с този термин обозначават човек, достигнал петата Област на Творението, Областта на Истината Един Светец има пълномощията да свързва други души със Звуковия Поток Не е задължително един Светец да бъде Учител. - б.пр.)
"Всички родени Светци, макар да са много малко на брой, идват в света с духовното знание още от своето раждане, но трябва заради уважение към етикета да приемат Учител..."
"„Кабир седнал в нозете на Рамананда" означава, че Кабир приел Рамананда за Учител — б.пр."
"Всички велики Учители спазват пра-вилото никога да не омаловажават или да подценяват един човек, а с любов те карат хората да разберат. Ако човек дори тогава не се вслуша, те ще разширят сферата на действие като лекар, който ще направи всичко най-добро според силите си за излекуване на един тумор, дори ако това означава прибягване до хирургическа намеса..."
"...той (Кабир) поддържал мнението, че религия, в която няма любяща преданост към Бог не е религия въобще и че аскетизмът, постенето и даването на милостиня нямат стойност, ако не са придружавани от[медитация.."
"Вечността е „океанът от любов" и Времето е онази изкривена част от Вечността, която се докосва до Вечността и която създава „океана на света"- единствената реалност, позната на повечето от нас; лъжливият свят, в чийто капан сме уловени..."
„Вечността винаги е влюбена в рожбите на Времето." Тъй като Вечността обича онези от нас, които са уловени в капана на Времето, Тя започва серия от навлизания, при които истинската Реалност навлиза в лъжливата вселена и й дава светлина, събуждайки онези, които са готови да схванат истината и им показва пътя за излизане. Тези навлизания,.. на последователните въплъщавания ".
"Божеествени поеми" и "Океанът от любов" може да намерите в Спиралата.нет. В тях всеки може да открие много пъзели, които ще му помогнат да подреди своята картина на видимия и невидимия свят и така, разширявайки съзнанието си, се доближи до света на Великите, сред които е и звездата на КАБИР.
За вас с любов споделиха Д.К. и ЛАУ



Гласувай:
2



1. milady - :)))))
08.09.2018 11:30
Нужно ти е още време за да се освободиш от
и най-коварният грях..който стои пред учениците
духовната гордост…
бъди сестро...
цитирай
2. samorasla - БЛАГОДАРЯ
08.09.2018 11:50
Да, ВЪЗМОЖНО Е, имаш основание да го казваш, но има неща, които може би са ти убегнали по Пътя. Успокояваща е мисълта, че един ден ще стане ясно кой е крив и кой прав.
Повярвай ми, не в това е слабостта ми.
цитирай
3. samorasla - Земятя
08.09.2018 12:26
Земята не наранява никого - бъди като нея.
Някои поставят сандалово дърво върху нея, някои хвър-лят мръсотия върху нея - въпреки това тя не мрази никого."Океанът от любов" Кабир
цитирай
4. samorasla - КАБИР: ОКЕАНЪТ ОТ ЛЮБОВ
08.09.2018 18:48
Единствено онези последователи, за които се грижи Учи-телят, могат да се качат на кораба на Знанието на Учителя.
И това е истина: че онзи, който получи това знание, със сигурност отива в своя вечен дом
....
Онзи, който е овладял петте сетивни органи...
Овладяване на органа за виждане:
Онзи, който разбира „красиво" и „грозно" като едно и съ-що нещо, и не гледа тялото, се наслаждава вечно на щастието...
Овладяване на органа за чуване
Неговите уши трябва да обичат слушането на добри ду-ми, те не трябва да харесват слушането на лоши думи;
но онзи, който понася и добрите, и лошите думи, той обича Знанието на Учителя да остава в сърцето му.
Овладяване на органа за обоняние
Носът е ръководен от приятни миризми, но мъдрите Светци го владеят.
Овладяване на органа за вкус
Езикът иска приятни вкусове: кисел, сладък и приятен вкус.
Той не отказва храна, ако тя е безсолна и с любов прие
ма онова, което му е сервирано.
...
ДОБРО" и „ЛОШО" :„добро" означава „онова, което ни води към Бог" и „лошо" -„онова, което ни пречи да отидем при Бог"
цитирай
5. bojil - Много интересно- би било хубаво да ...
14.09.2018 15:15
Много интересно- би било хубаво да научим повече подробности за живота и духовните подвизи на Кабир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515786
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031