Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2018 19:38 - Скандал! Порожанов се отметна - в стадото на баба Дора няма чума! Автор: elahikari
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пребледнял и с пресъхнала уста земеделският министър не можа да даде смислени обяснения. - Отлагаме евтаназирането на стада в околностите на Болярово и в Шарково, за да избегнем социалното напрежение в района, заяви земеделският министър Румен Порожанов, който днес по обяд се появи в Болярово за първото заседание на местния щаб за борба с чумата и се срещна със собствениците на животните, които трябва да бъдат евтаназирани.

"Не съм казал, че в стадото на баба Дора има положителни проби на чума", заяви изненадващо той в кабинета на кмета на Болярово при срещата си с баба Дора.

Известната вече баба Дора дойде лично да пита министъра как така пробите на животните ѝ от 19 юни са отрицателни, а сутринта чула по телевизора как той обябява, че пробите на животните ѝ са положителни, след като втора проба от тях не е взимана.

"Кой лъже? Аз не лъжа, цяла България ме гледа! Няма да дам да ми убият животните! Само през трупа ми!", извика ядосана баба Дора и в лицето на министъра заяви, че не му вярва.

В кабинета на кмета нахлуха и други животновъди, които също искат обяснение за пробите на животните им, които са отрицателни, а е обявено, че са положителни".

Объркан и тотално неподготвен министърът почна да се обяснява несвързано. Лицето му пребледня, устата му пресъхна и той несвързано започна да говори, че не е  казвал, че в стадото на баба Дора има положителна проба. 

Задъхан Порожанов уточни на два пъти, че в стадото на баба Дора положителна проба не е открита.

Задължително е обаче то да бъде евтаназирано, тъй като е било в контакт с други болни животни.

"Животните от другото стадо - на животновъд от Болярово, са извън града и нямат досег с други такива. Това означава, че ще има достатъчно време, за да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите. Ако и те докажат, че има симптоми на чума, тогава тези животни ще бъдат евтаназирани. Останалите стада в района няма да бъдат умъртвявани", заяви той.

Министър Порожанов каза, че има и решение за случая на баба Дора. Той е разговарял с животновъди от района, които обещали, че ще подарят на стопанката 100 кози. Баба Дора изобщо не прие тази "сделка" и заяви, че тяма да си даде стадото, в което козичките са живи и здрави и много игриви.

Все още има хора, които не са си взели парите. Това са жителите на 3 села в района. Всички те ще получат обезщетенията си най-късно в понеделник, обещаваше порожанов на разгневените животновъди..

 "Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района", заяви преди това министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано, допълни министърът.

Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района, каза още Румен Порожанов. Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория.

Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312044
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031