Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2019 22:14 - След края на историята, а сега накъде? 3 част (Русия)
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1888 Коментари: 9 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През март миналата 2018г. руският президент Путин високо обяви, че Русия е разработила ново поколение стратегически оръжия, които няма, а и в близките 10-15 години, няма да има нито една страна в света. Тези оръжия са на различен етап на внедряване в армията, процесът ще продължи през тази, и следващата година. По ниво на модернизация руската армия заема първо място в света. 

Гръмките изявления на Путин, не бяха посрещнати еднозначно. Мненията варираха от - на гол задник, чифте пищови, до - анимирани картинки, пълен блъф и никакви реални оръжия.

Такива бяха коментарите по света до края на годината. Обаче точно по Мerry Christmas, Русия проведе тестов полет на едно от обявениете нови оръжия - "Авангард" (съществуването на което бе най-оспорвано). Това е крилата ракета задвижвана от собствен ядрен двигател имаща на практика неограничен обхват. Ракетата може да променя траекторията си както по вертикала, така и по хоризонтала и е абсолютно неуязвима за наличните в момента противоракетни системи. "Авангард" е хиперзвукова ракета, достигнала по време на тестовия полет скорост 27 мах (около 33 000км/ч). Няма да се спирам на повече подробности за тази ракета и другите видове оръжие, защото не това е целта. Но също така, не е случайно, че започвам анализа именно с въпросните оръжия. На практика, през миналата година и през следващите 1-2 години през които тези оръжия ще се появят на въоръжение в армията, Русия ще реши най-важната си задача - гарантиране на безопасността си за поне 20 години напред.

Другият важен момент свързан с преднамереното представяне и демонстрация на това оръжие е, че Русия при липсата на диалог със САЩ, по този начин подава сигнал за внимание. Сигналът не е само към САЩ, отнася се до всичките ѝ съседни държави хранещи се от русофобия и имащи достатъчно безсъвестни политици, готови да изпълнят провокативните поръчки на големите началници от Вашингтон. В частност това е сигнал за тези страни, готвещи се да приемат американски тактически ракети със среден и малък радиус на действие - Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония, Грузия... и се надявам, че на нашите управници няма да им скимне да се наредят в списъка. Има голяма вероятност Русия да обяви приемането на такива ракети от съседните си държави за "казус бели" (повод за война) и да нанесе превантивни удари по избраните бази (разбира се, без ядрени заряди). Подобно намерение обяснява демострирането на новите стратегически оръжия, които иначе всяка страна пази в строга тайна и не парадира с тях. Втора причина за подобна демонстрация е Украйна. Струва ми се доста вероятно през тази, или следващата година, Русия да задейства план по цялостното решение на украинския проблем. 

С две думи, очаквам през тази година, Русия да втвърди политиката си спрямо страните от бившия СССР и Източна Европа, играещи роля в американския план по "сдържане на Русия". Без подобен ход, едва ли е възможно Русия да извърши прокламирания от Путин икономически и научен скок. Няма как това да се случи в среда на постоянни провокации от държавичките наоколо.

 

В икономически план Русия е стабилна и въпреки всички санкции, през миналата година руската икономика нараства с 1.8%. Очаква се икономическият растеж да продължи и тази година. Инфлацията е на ниски нива, финансите стабилни, резервите (особено в злато) нарастват, външният дълг на страната е под 30% от БВП. Ще продължи борбата с бедността, която през 2018г. е намяляла, но все пак е висока, около 13%. Продължава политиката на заместване вноса със собствено производство. Тази политика се оказва много успешна и е в основата на икономическия разтеж за миналата година, тенденцията ще продължи.

 

Русия, в началото на 90-те години беше запленена от проповедниците на "края на историята", тези либерални шарлатани, обещаващи богатство и братство на цялото човечество. Руснака прегърна здраво тази идея, тя му бе близка - ето каза си той - ние не можахме да го построим комунизма, но Запада е велик, там всички са ЕХЕ - ХЕ, те ще ни приемат като братя, ще ни дадат икономически акъл и кредити в зелено, и така ще станем като тях, богати. В средата на 90-те, когато десетки милиони руснаци, гладни скитаха по битаците на Европа и продаваха медалите на бащите си, дойде отрезвлението заедно с мрачното усещане за безнадеждност. Русия нямаше вече идеология, "краят на историята" бе факт, Запъдът я бе победил и излъгал, тя вече нямаше какво да му противопостави. И тогава от нищото, заедно с новото хилядолетие се появи Путин, и то как се появи... за свой наследник го представи вечно пияния, или може би страдащ от ишиас (не знам), Елцин. Кой въобще можеше да очаква от това да излезе нещо добро, обаче излезе! Под ръководството на Путин, Русия се съхрани и спря процеса на разпад който беше набрал скорост. Възстановен беше ВПК, армията, държавата си върна контрола върху нефта, газа и другите природни ресурси. Възстановена беше промишлеността, икономиката расте непрекъснато, върнати бяха дълговете, а резервите на страната се напълниха. След това логично дойде и заявката, че Русия ще играе отново на международната сцена, при това все по-главна роля.

В тези времена на пропадане и възраждане, проблемите бяха много и никой не се и сещаше за идеологията. Но днес, изведнъж в Русия се сетиха, че нямат идеология. Комунизмът там умря, "краят на историята" не се състоя и значи Русия се нуждае от нова идеология. От ново лице, руснаците разбраха, че те не са Запада, не са Ориента, нито пък са Китай, но все още не знаят кои са - нямат идеология.

Започвайки от 2018г. и нататък, Русия търси своята идеология. До колкото Русия е световна държава, то тази идеология не може да бъде единствено руска. Ако Русия иска отново да е Велика държава (а тя го иска), то трябва да предложи нещо на света. Предстои да видим дали ще измисли скоро какво да бъде това нещо, тази нова идеология.

 

Китай ще го оставя за следващата част.

 



Гласувай:
13



1. planinitenabulgaria - В мен се прокрадва усещането,
10.01.2019 04:44
че сте по-интелигентна дори от президента ни...
цитирай
2. mt46 - Поздрав за анализа!
10.01.2019 17:34
Според мен Русия не търси нова идеология. Тя залага на консерватизма и национализма, играе по правилата на западната "демокрация"... Идеологиите са в криза...
цитирай
3. merlin68 - Според мен Русия не търси нова ид...
10.01.2019 21:07
mt46 написа:
Според мен Русия не търси нова идеология. Тя залага на консерватизма и национализма, играе по правилата на западната "демокрация"... Идеологиите са в криза...


Идеологиите не са в криза, в криза са обществата без идеология. Погледни какво става в САЩ и Европа, пътя по който вървяха 30 години се оказа задънен. Потънаха в безидейност и в този вакум първото което изплува са старите идеологии - национализъм, комунизъм...
Когато пиша, че Русия търси нова идеология, това не е мое усещане, или видение:) Това съм чел и гледал в не едно телевизионно предаване, в руското общество тече дискусия по въпроса.
цитирай
4. mt46 - Но
11.01.2019 20:48
на Запад има идеологии - глобализъм, неолиберализъм... :)
цитирай
5. freeoldmen - Няма нова идеология за съжаление,
12.01.2019 02:15
не знам каква дискусия тече в момента в Русия, но виждам фактите.
Путин изпусна времето, с всеки негов мандат неговите поддържници очаквахме да се ангажира с някаква идея, различна от западната, но всуе...
Човекът старателно играе необходимата роля на световния луд, покрай него процъфтява оръжейния бизнес на Запада, и толкоз.
За кого ще пуска новите си оръжия, за да бъдат новите властелини на света неговите олигарси, а не западните?
Айде нема нужда.
Огромно разочарование, поне за мен.
цитирай
6. merlin68 - не знам каква дискусия тече в мом...
12.01.2019 12:44
freeoldmen написа:
не знам каква дискусия тече в момента в Русия, но виждам фактите.
Путин изпусна времето, с всеки негов мандат неговите поддържници очаквахме да се ангажира с някаква идея, различна от западната, но всуе...
Човекът старателно играе необходимата роля на световния луд, покрай него процъфтява оръжейния бизнес на Запада, и толкоз.
За кого ще пуска новите си оръжия, за да бъдат новите властелини на света неговите олигарси, а не западните?
Айде нема нужда,
Огромно разочарование, поне за мен.


Може да се каже, че всяка власт има определен ресурс (разбира се изключвам тази, която няма никакъв ресурс). В този смисъл, Путин и екиът му не могат да надскочат себе си и едва ли ще произведат нова идеология. Но те свършиха много, даже неочаквано много, възкресиха Русия. Новата идеология може да се очаква от следващото поколение което ще смени Путин. Голямата въпросителна е, дали то ще бъде на подобно ниво. Ако бъде, то това означава, че има надежда и не само за Русия но и за Европа въобще. Ако пък - не, то белият човек съвсем ще го закърши.
цитирай
7. radostinalassa - Ако пък - не, то белият човек съвсем ще го закърши.
13.01.2019 11:44
Това е в основата на всичко. И унищожаването ни е най - важната задача на онези мили хора. Само ядрото на белия сой, което е в Русия може да помогне на своите братя по вид. И това е естествено да стане. Асад също е от белия сой.
цитирай
8. troina - !!!
13.01.2019 13:54
ко стана..нередно пак...
цитирай
9. born - че сте по-интелигентна дори от п...
13.01.2019 19:59
planinitenabulgaria написа:
че сте по-интелигентна дори от президента ни...
Което не може да се допусне за теб въобще г-н Козел.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679986
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031